a science fiction meghatározója? (in Hungarian)

László Zoli blogjáról kiindulva én is megtaláltam az sfportal.hu (meglehetősen megfoghatatlan) kérdését: “Mi határozza meg ma leginkább a science fiction irányát?“. Két válaszom lenne – a második, ha stílusos szeretnék maradni, mondhatnám: meglehetősen Philip K. Dickes. De kezdjük inkább az elsővel.

1. Szerintem a “rajongói közösségek” befolyásolják leginkább az SF irányát, persze tág értelemben véve. Én úgy mondanám: a piac. Mindig is az határozta meg, azt hiszem. Realista és kiábrándító hozzáállás? Lehet – de tessék csak belegondolni: az összes többi válasz átütőereje, sikere ezen a faktoron, az emberek, a közönség befogadóképességén, fizetési hajlamán múlik. Igen, még a tudományé is, amennyiben egy kicsit megkapargatjuk a dolgot – mert a tudományra is pénz kell (manapság feltétlenül), és ha nincs felvevőképes kereslet, lehet bármilyen korszakalkotó egy irodalmi, filmes stb mű avagy egy tudományos felfedezés, el fog süllyedni. Mintha sosem lett volna. Viszont ha egyszer beindul, ha vevők rá az emberek (kormányok, katonaság, cégek, kutatók, írók és végső soron az sf-et olvasó populáció, igen, kb. ebben a sorrendben), akkor begyűrűzik majd a köztudatba, és hatással lesz további tudósokra, producerekre, szerzőkre, szerkesztőkre… olvasókra.

2. …és most jöjjön az a bizonyos második, Dickes válasz! Jön is, csak előbb megmondom, pár szóban, hogy mit értek jelen esetben Dickes válaszon: paranoidot, “összeesküvés-elméletest”. A válasz pedig: az SF irányát (is) a politika, és a politikát irányító erők határozzák meg, részben a tudomány irányának definiálásán keresztül. Igen, a tömegeket, az elvárásokat, a valóságképet és a tetszést lehet, sőt, ősi szokás fentről manipulálni. (Magyarázat helyett elég csak abba belegondolni, felszínes és nyilvánvaló példának, hogy egyes politikai rendszerek alatt milyen irodalmi – incl. SF – alkotások váltak népszerűvé, ill. mik azok, amik egyes rendszerekben elképzelhetetlen, hogy megjelenjenek. Mikor volt hatalmas népszerűsége a “más bolygókra utazunk” SF-nek? Az űrverseny korában. Miről szólt a Csillagok Háborúja, a mindenkit egyformává – rohamosztagosok! – változtató, gonosz rendszer ellen küzdő lázadókkal… és mikor volt a legnépszerűbb? És így tovább.)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s