black rain and white sheets

Néha úgy szeretném, ha a kedvenc előadóim nem angolul énekelnének, hanem valamilyen általam nem beszélt nyelven. Japánul vagy franciául, például. Nem mintha nem szeretném a kedvenc előadóim szövegeit (na jó, a szövegeik többségét), de összehasonlítva azzal az időszakkal, amikor még csak pár szót értettem az angol szövegekből, valahogy sokkal… korlátozottabbá vált az ilyen dalok által nyújtott ihlet. Oda a szabad asszociáció, a zene hangulatának tetszés szerinti továbbgondolása. Az énekes hangja nem csak hangszer már, hanem gondolatokat közlő és ezáltal irányító eszköz, amitől nagyon nehéz elszakadni.

Egy példa: emlékszem, a jó öreg Ozzy (bezony :)) No more tears c. számának (és a lemeznek) egy komplett, több hónapon át tartó dark fantasy mesét köszönhetek — jórészt azért mert csak két sort értettem abból, amit az idős denevérharapó mester mondani akart. Most meg itt dübörög köröttem a déli félhomályban a zeneileg szerintem az NMT szintjén brilliáns Black Rain, és… és sajnos értem, miről szól. Pedig érzem, hogy a mohos, esőáztatta sziklaként görgő ;) basszus a szövegtől független ötleteket tol maga előtt, velük együtt próbál bezúdulni a fejembe — de a szöveg elakasztja az ihletet. :-o

2 thoughts on “black rain and white sheets

  1. noigen. Még egy fokkal rosszabb, amikor nem az ihlet veszik ki a szöveg miatt, hanem teljesen elveszik a műélvezetet. Így jártam a Satellite új lemezével. Pedig azokban komoly lehetőség van, hiszen nem csak tehetségesek zeneileg, de lengyelek is!

    — egy szvícsingzanmelldíz (avagy sweet dreams are made of this) fan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s