5 könyv 2007-ből

Emelj ki öt könyvet azok közül, amiket 2007-ben olvastál: a legfontosabbakat, amik a legnagyobb hatással voltak az életedre.

Nehéz feladvány László Zolitól. Tavaly jellemzően régi könyveket olvastam újra, viszonylag kevés új kötet akadt a kezembe, és amit be is szereztem, azok közül is sok várólistán van még. Ennek figyelembevételével, véletlenszerű, nem fontossági sorrendben, és nem csak SF-témában (sőt!) a listám:

  • P.K. Dick: Dr. Vérdíj • A paranoid, sötét jövőképek és a fura, de hihető jellemrajzok mestere egy atomháború utáni Földre kalauzol, ahol az “ember” definíciója fellazult, mállik, mint festék a napégette falon – kikezdte a sugárzás, az új világ. És mégis, az emberek lényegükben emberek maradtak, dacára annak, hogy milyen pszichikus képességekre tettek szert, milyen mutációkon, fizikai változásokon – mint például a halál – estek át. Igen, vannak halottak is. Torokszorító.
  • David Lynch: Hogyan fogjunk nagy halat? • Önéletrajzi elemekkel fűszerezett meditatív útmutató a kreativitáshoz, a la Lynch. Vagy: A meditáció nem tolakodó, ám a témában járatlanok számára kissé nehezen emészthető propagandájával fűszerezett önéletrajzi írás a Lynch-i kreativitással a központban. Netán: Kreatív meditáció a Lynch-i önéletrajz tükrében. Valami ilyesmi.
  • Viktor Pelevin: A sárga nyíl • A standard pelevini szintnél sokak által gyengébbnek tartott, korai novellák Buddhista, szocialista, posztszocialista képekkel, csavaros történettel, mondanivalóval. Én nem tartozom az imént említett sokak közé: szerintem ez bizony esszenciális Pelevin, és pont olyan jó, mint a későbbi kötetei, csak kicsit mások az arányok.
  • Lidwell et al.: Universal Principles of Design • Bizony, ez szakirodalom! :) Tévedés ne essék, egyáltalán nem csak grafikai, tipográfiai megoldásokkal foglalkozik: lényegre törő áttekintést nyújt a dizájn mint olyan legfontosabb, általános alapelveiről. Kellő alapot ad a későbbi, megfontolt specializációhoz, ugyanakkor kitekintésre, kilépésre is bíztatja az olvasót a beszűkültség ama bizonyos, szürke dobozából.
  • E.A. Poe összes • Oké, ezzel a címmel csalok, mert messze nem olvastam ki az elsőtől az utolsó betűig, de mégis itt a helye. Poe zseni – ám zsenialitásáról elég egyoldalú képet kapunk, ha csak a legnépszerűbb műveivel ismerkedünk meg.

.

És a ti listátok?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s